Hepatit Nasıl Bulaşmaz?
- info5809159
- 8 Nis 2022
- 2 dakikada okunur
Hepatit tüm Dünya'da ve ülkemizde önemini koruyan bir sağlık sorunudur. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde bulaşıcıdır. Fakat hangi yollarla bulaşıp hangi yollarla bulaşmadığı bilinirse daha doğru tedbirler alınabilir.
Hepatit hakkında bilinmesi gerekenler
Hepatit hastalığı halk arasında sarılık olarak bilinen, virüslerin yol açtığı bulaşıcı bir hastalık grubudur. Farklı virüs tipleriyle farklı hastalık tabloları karşımıza çıkar. Bu virüs tipleri karaciğere yerleşerek, karaciğer fonksiyonlarında bozulmaya yol açarlar.
Hastalık kimi zaman sessiz ilerleyebildiği gibi kimi zaman da bazı belirtilere yol açar. Hepatit belirtileri ileri derecede halsizlik, yorgunluk hissi, karnın üst bölgesinde ağrı, idrar renginde koyulaşma, gözlerin akında sararma ve cilt renginde sararmadır. Bu belirtilerin hepsi bir arada görülebileceği gibi tek bir belirtiyle de hastalık kendini gösterebilir.
Bulaşan hepatit virüsünün tipine göre belirtiler de değişiklik gösterebilir. Ayrıca virüsün tipine göre yalnızca yatak istirahatiyle atlatılabilirken, kronikleşerek hayatı tehdit eden durumlara yol açabilir. Bu sebeple hekim kontrolünde tedavinin sürdürülmesi önemlidir. Sağlık kontrolümüzü düzenli olarak yaptırmak, doktorumuzun tavsiyelerine uymak, aşıyla korunulabilen hastalıklar için aşı yaptırarak önlemimizi almak halk sağlığını geliştirecek önemli adımlardır.
Hepatitin bulaşma yolları
Farklı hepatit türleri olması sebebiyle bulaşma yolları da farklıdır. Hepatit A ve Hepatit E türleri kötü hijyen koşullarında, su ve kanalizasyon sisteminin iyi çalışmadığı bölgelerde kolaylıkla insanlara bulaşır. Hasta bireylerin dışkısıyla herhangi bir yolla temas durumunda bu virüs tiplerinde bulaş meydana gelir.
Hepatit B ve Hepatit C türü virüslerde ise durum farklıdır. Virüs taşıyan kan ve vücut sıvılarıyla deri veya mukoza teması halinde bulaşabilir. Deri yoluyla buluşta enjektörler, dövme araçları, manikür ve pedikür setleri önemli rol oynar. Bunun dışında cinsel ilişki yoluyla ve anneden bebeğine doğum sırasında veya sonrasında bulaş olabilir. Ev içerisinde ortak kullanılan tıraş bıçakları, diş fırçaları ve tırnak makasları da virüsün kişiden kişiye bulaşmasına sebep olabilir.
Riskli kişiler kimler?
Hepatit B veya hepatit C hastalarıyla aynı evi veya aynı ortamı paylaşan bireyler, damar yoluyla madde alan bağımlılar, dövme ve piercing yaptıranlar, birden fazla cinsel partneri olanlar, homoseksüeller, mesleği gereği kan ve kan ürünleriyle sıkça temas halinde olanlar risk grubundadır. Özellikle hepatit B ve hepatit C için riskli kişiler saydığımız gruplardır.
Hepatit A ve hepatit E içinse kötü hijyen koşullarında yaşamını sürdürmek zorunda kalan her birey risk altındadır.
Peki, hepatit nasıl bulaşmaz?
Farklı hepatit türleri için farklı değerlendirme yapmak gerekir. Özellikle hepatit B ve Hepatit C türleri için konuşmak gerekirse, sarılarak, tokalaşarak, yanaktan öpüşerek ya da aynı tuvaleti kullanarak bulaşma bildirilmemiştir. Virüs taşıyan kişilerle aynı sofraya oturmakla, aynı ortamda seyahat etmekle veya öksürme, aksırma yoluyla buluşmaz. Bu sebeple virüsü taşıyan kişilerin yanlış inanışlarla toplumdan izole edilmesi doğru değildir.
Comments